• hlavy a odřezky z ryb

  • divoké koření

  • 2 menší cibule

  • 400g kořenové zeleniny

  • 400g jiker a mlíčí

  • 60g přepuštěného másla

  • 50g hladké mouky

  • 100ml smetany ke šlehání

  • muškátový květ

  • petrželová nať

Postup

Do studené vody dejte vařit odřezky a hlavy z ryb, přidejte divoké koření (2 bobkové listy, 8 pepřů, 3 nové koření), sůl a jednu cibuli. Velmi zvolna vařte asi 30 minut. Ze scezených hlav a odřezků oberte maso. Do osolené vody dejte vařit kořenovou zeleninu a rybí vnitřnosti a uvařené pak nakrájejte na malé kousky. Na přepuštěném másle (nebo oleji) opékejte drobně krájenou cibulku.

Po chvíli přidejte mouku a vzniklou jíšku pak přivoňte muškátovým květem a zalijte vlažným vývarem ze zeleniny a odřezků. Důkladně hned prošlehejte metlou a provařte asi dvacet minut. Poté přidejte obrané maso, zeleninu a vnitřnosti, převařte a zjemněte smetanou.

TIP:

Do hotové polévky přidejte sekanou petrželku, případně připravte na másle osmažené kousky žemle.